Produkcja suma afrykańskiego

Instytut Zootechniki Państwowy Instytut Badawczt Zakład Doświadczalny Grodziec Śląski od ponad roku prowadzi chów suma afrykańskiego w gospodarstwie Kostkowice k/Cieszyna. Sum jest egzotyczną rybą o doskonałych walorach smakowych, która wzbogaciła asortyment ryb stawowych oferowanych przez Instytut. Z uwagi na fakt, że sum afrykański jest rybą ciepłolubną, chów prowadzi się w zaadaptowanym budynku poprodukcyjnym z recyrkulacyjnym obiegiem wody, a ciepło do ogrzewania wody technologicznej pochodzi z zakładowej biogazowni rolniczej.  

Optymalna temperatura chowu mieści się w zakresie 25-28 st.C. Największym problemem w chowie i hodowli suma jest duża wrażliwości na stres i kanibalizm, dlatego sumom zapewnia się warunki bezstresowej produkcji.

Największą zaletą suma jest zdolność dodatkowego oddychania tlenem atmosferycznym oraz niskie wymagania środowiskowe. Dzięki specyficznej budowie aparatu oddechowego, sum może przebywać w wodach z dużym deficytem tlenowy. Obieg recyrkulacyjny wody składa się z 6 basenów o pojemności 14m3, w których roczna produkcja może sięgać nawet 60 ton oraz systemu oczyszczania biologicznego wody na złożu zraszanym przez dysze. Prowadzenie chowu w obiegu recyrkulacyjnm pozwala na ograniczenie wpływu niekorzystnych zewnętrznych czynników środowiskowych. Woda poprodukcyjna wykorzystywana jest jako substat do produkcji biowazu, w związku z czym produkcja suma jest bezodpadowa.

Mięso suma afrykańskiego zawiera niską zawartość tłuszczu (3,9%), wysoką zawartość białka (18%) oraz nie zawiera ości śródmięśniowych. Niewątpliwą zaletą suma są walory smakowe, które zaspokajają gusta największych smakoszy ryb. Mięso jest białe i delikatne. Zawiera coprawda niewielką ilość kwasów omega-3, jest za to bardzo bogate w łatwoprzyswajalne, pełnowartościowe białko oraz witaminę A.
Instytut w Grodźcu prowadzi całoroczną sprzedaż suma żywego i filetów, w przygotowaniu jest oferta suma wędzonego.