BIOGAS&EE
Produkcja zwierzęca

Gospodarstwo Kostkowice Gospodarstwo Kostkowice

W Kostkowicach Zakład prowadzi chów i hodowlę bydła mlecznego rasy phf, w oparciu o około 270 sztuk bydła, w tym 140 krów.
Fermę bydła stanowią dwa budynki tzw. Nowej obory” kurtynowej na 168 stanowisk z halą udojową typu „rybia ość” na 14 stanowisk oraz „Starej obory”, w której znajdują się krowy w okresie okołoporodowym, młodzież i cielęta.
Znajomość technologii produkcji, dobór właściwego materiału hodowlanego, system żywienia TMR, opieka weterynaryjna oraz stworzenie optymalnych warunków chowu pozwala na produkcję mleka dobrej jakości, które sprzedawane jest do Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej Włoszczowa o/Pawłowice.
Rocznie produkuje się w Zakładzie ponad 1,1 mln litrów mleka.
W Kostkowicach prowadzona jest także produkcja suma afrykańskiego w obiegach recyrkulacyjnych w budynku „Domu Suma”.
Suma karmi się wysokiej jakości paszą, a chów prowadzony jest w warunkach bezstresowych, dzięki temu mięso suma jest zdrowe i doskonałej jakości.

Gospodarstwo Jaworze Gospodarstwo Jaworze

W Jaworzu od 2014 roku funkcjonuje przetwórnia ryb, dzięki temu w ofercie Zakładu znalazły się nowe produkty jak filety, czy ryby wędzone.

W roku 2018 w Jaworzu uruchomiono centrum edukacji ekologicznej, w którym prowadzone były warsztaty dla dzieci. Tematyka warsztatów obejmowała ekologiczną produkcję rolniczą, ochronę środowiska oraz ekologiczną produkcję spożywczą.

Od 28 stycznia 2022 roku w Gospodarstwie Jaworze trwają badania, w ramach projektu pt. „Zintegrowane podejście do ochrony ekosystemów przed inwazyjnymi roślinami obcymi w południowej Polsce”, realizowanego w ramach programu Obszar, środowisko naturalne i ekosystemy ze środków Mechanizmu Finansowego Europejskiego Obszaru Gospodarczego. Projekt potrwa 2 lata.

Gospodarka rybna Roztropice Gospodarka rybna Roztropice

Produkcja ryb stawowych (głównie karpia) prowadzona jest w Roztropicach, na obszarze Natury 2000, na powierzchni 108,86 ha stawów w cyklu 3-letnim, ekstensywnie.
Mięso ryb to cenne źródło łatwo przyswajalnego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin A i D3, mikroelementów i fosforu, przez co propagujemy zdrową żywność, dobrej jakości.